Ostalo

Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Objavljeno 01.05.2024.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu

"Što više naših građana upoznamo s jednostavnim tehnikama oživljavanja, umjetnim disanjem i masažom srca, te upotrebom automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), veće su šanse da će brzo reagirati u slučaju iznenadnog srčanog zastoja i spasiti život svojim bližnjima te tako postati svojevrsni 'ambasadori života', naša 'produžena ruka' na terenu", istaknula je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu gdje je povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) održana javnozdravstvena akcija "Dan kada učimo spašavati živote".
Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe
 

Osim u Zagrebu, navedena javnozdravstvena akcija održana je u više od 30 gradova diljem Hrvatske, a tom prilikom su djelatnici HMS-a educirali građane o osnovnim mjerama održavanja života uz primjenu AVD uređaja koji je iznimno jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 osoba, odnosno jedna osoba svakog sata.

Bez brze intervencije neposrednih očevidaca, stopa preživljavanja manja je od 10%, dok se intervencijom unutar tri do pet minuta mogućnost preživljavanja povećava na više od 50%.

"HZHM u suradnji s Ministarstvom zdravstva provodi program ˈPokreni srce - spasi životˈ još od 2013. godine u sklopu kojeg kontinuirano održava edukacije za građane, radi na povećanju dostupnosti AVD-a na frekventnim lokacijama i vodi njihov registar u Mreži AVD uređaja", rekla je ravnateljica HZHM-a te svim djelatnicima HMS-a čestitala njihov dan i zahvalila im na svakodnevnom profesionalnom i odgovornom radu, kao i na entuzijazmu pri senzibiliziranju građana na ovaj velik javnozdravstveni problem.

Standardizacijom postupaka, edukacije, vozila i medicinske opreme u djelatnosti hitne medicine, osiguran je jedinstven koncept rada u 25 objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP) i 21 zavodu za hitnu medicinu u kojima je danas zaposleno gotovo 4.500 djelatnika.

Samo prošle godine, djelatnici izvanbolničkog HMS-a imali su više od 670.000 intervencija, dok su djelatnici OHBP-a zbrinuli više od 970.000 pacijenata.

"Nedavnim uvođenjem pomorskog i helikopterskog HMS-a osigurana je brža i dostupnija hitna medicinska skrb i pravovremen pristup bolnicama svim građanima i posjetiteljima RH, ma gdje god se oni nalazili", rekla je primarijus Grba-Bujević te nastavila da je brzim brodicama realizirano više od 140 intervencija, dok su timovi Helikopterske hitne medicinske službe u samo mjesec dana rada imali 61 intervenciju.

Na inicijativu HZHM-a,Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom HMS-a i tako pružio veliko priznanje i podršku svim djelatnicima hitne medicine u njihovom profesionalnom i predanom radu.

Nacionalni dan HMS-a prilika je da se građane upozna s organizacijom i djelokrugom rada ove odgovorne i zahtjevne službe te da ih se senzibilizira i osvijesti o važnosti pravodobnog prepoznavanja hitnih stanja, pravilnog pozivanja HMS-a, kao i poznavanja jednostavnih postupaka pružanja pomoći.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.