Ostalo

Novi uređaj u KB Dubrava

Objavljeno 02.05.2024.

KB Dubrava 

U svrhu unaprjeđenja standarda skrbi i osiguranja najboljih dostupnih modaliteta dijagnostike, liječenja i rehabilitacije mišićno-koštanih, respiratornih, kardiovaskularnih i reumatoloških bolesti, uveden je spiroergometar u svakodnevnu kliničku praksu Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom Kliničke bolnice Dubrava.
Novi uređaj u KB Dubrava
 

Spiroergometar je medicinski uređaj koji se smatra zlatnim standardom u procjeni funkcionalnog kapaciteta pri fizičkom opterećenju, što se ostvaruje mjerenjem različitih pokazatelja funkcionalne sposobnosti tijekom fizičke aktivnosti, poput respiratornih volumena, potrošnje kisika i metaboličkih potreba te vitalnih parametara poput brzine disanja, srčanog ritma i frekvencije te promjena krvnoga tlaka.

Dodatnu preciznost navedene procjene ostvaruje pružanjem dinamičnih podataka u stvarnom vremenu tijekom fizičkog opterećenja, što je od velikog značaja u postavljanju dijagnoze, procjeni napretka terapije i optimizaciji te praćenju ishoda programa rehabilitacije.

U kontekstu skrbi za pacijente, spiroergometar ima široki spektar primjene: od dijagnostičkog je značaja pri definiranju respiratornog poremećaja, praćenja rehabilitacije u kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima dišnog sustava te u procjeni bolesnika prije, ali i nakon kirurških zahvata, pripremi, planiranju i evaluaciji rehabilitacijskog programa u koštano-mišićnim i reumatološkim stanjima, kao i za procjenu fizičke kondicije pacijenata koji se bave sportom ili imaju profesionalne zahtjeve visoke razine tjelesne izdržljivosti.

Spiroergometar omogućuje bolje razumijevanje patofizioloških mehanizama koji leže u osnovi različitih bolesti i stanja te razvijanje novih terapijskih pristupa.

Kroz istraživački rad možemo razumjeti utjecaj različitih intervencija, poput različitih rehabilitacijskih modaliteta i medikamentozne terapije na funkciju pluća i srca, kao i sveukupnog odgovora organizma na fizičko opterećenje u različitim stanjima, što može pridonijeti novim spoznajama liječenja ili prevencije bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.